گلخانه

گلخانه

سازه هاي گلخانه و نحوه ساخت

انواع گلخانه‌ها:

تقسیم‌بندی بر اساس نوع تولید:

انواع گلخانه‌ها از لحاظ پوشش

خصوصیات سازه هاي پیشرفته و مدرن

شرایط لازم برای احداث گلخانه

نحوه صدور پروانه تأسیس و پروانه تولید گلخانه:

مدارک موردنیاز برای صدور پروانه تأسیس گلخانه‌های سبزی وصیفی

معرفی مهندس ناظر

 

سازه هاي گلخانه و نحوه ساخت

سازه گلخانه

طی سال‌های اخیر شاهد روند رشد روزافزون احداث واحدهاي گلخانه‌ای در سراسر کشور هستیم. درواقع گلخانه به‌مثابه یک تکنولوژي جدید به‌شدت موردپذیرش کشاورزان قرارگرفته است. در حال حاضر بیش از 1700 هکتار گلخانه براي تولید محصولات مختلف در کشور احداث‌شده است و هرسال بر این مقدار افزوده می‌شود. عمده‌ترین محصول تولیدي گلخانه‌ای ایران خیار گلخانه‌ای است که بازار خوبی هم براي صادرات دارد و به دنبال آن صیفی‌جات دیگر نظیر گوجه‌فرنگی، طالبی، توت‌فرنگی، فلفل دلمه‌ای، لوبیا سبز و … نیز تولید می‌شوند و حتی پرورش موز و آناناس هم در برخی نقاط رواج یافته است. تولید گله‌ای زینتی نیز از دیرباز در گلخانه‌های رایج بوده است و با توجه به پتانسیل خوب کشور ایران می‌رود که به‌عنوان یکی از شاخه‌های مهم صادراتی کشور ظاهر شود. همچنین طی سال‌های اخیر پرورش گیاهان داروئی نیز در برخی نقاط اطراف کرج، یزد و اصفهان رواج یافته است. گیاهان داروئی نیز داراي راندمان بالاي تولید در گلخانه و سودآوري بالائی هستند.

انواع گلخانه‌ها:

گلخانه‌ها ازنظر نوع تولید و نوع تیپ سازه داراي انواع مختلفی به شرح ذیل می‌باشند.

تقسیم‌بندی بر اساس نوع تولید:

-1 گلخانه‌های تولیدي سبزي و صیفی شامل محصولاتی نظیر خیار، گوجه‌فرنگی، توت‌فرنگی، فلفل، بادمجان، طالبی، سبزیجات برگی (ریحان- شاهی و ...) می‌باشد.

-2 گلخانه‌های تولید گل و گیاهان زینتی براي تولید انواع گله‌ای شاخه بریدهرز- گلایول – داودي و گل‌های آپارتمانی می‌باشد.

-3 سالن‌های گلخانه‌ای تولید قارچ دکمه‌ای و قارچ صدفی

ازنظر نوع سازه گلخانه‌ها به دودسته چوبی یا سنتی و مدرن یا فلزي تقسیم می‌شوند.

-4 گلخانه‌های چوبی

اسکلت اصلی این گلخانه‌ها از چوب با پوشش پلاستیک می‌باشد. ارتفاع در این سازه‌ها 2 تا 3 متر و سیستم گرمایی و تهویه مناسبی ندارد و به دلیل ارتفاع پایین مناسب کشت محصولاتی نظیر خیار و گوجه‌فرنگی نمی‌باشد. مزیت این گلخانه‌ها قیمت ارزان احداث هر واحد آن می‌باشد ولی به دلیل نامناسب بودن محیط داخلی براي رشد گیاه معمولاً میزان تولید در واحد سطح در مقایسه با گلخانه‌های مدرن بسیار کمتر است. به دلایل ذکرشده این نوع گلخانه‌ها توسعه‌نیافته است و گلخانه‌های چوبی که قبلاً احداث‌شده به‌تدریج به گلخانه‌های مدرن تبدیل می‌شوند.

-5 گلخانه‌های فلزي یا مدرن

اسکلت این گلخانه‌ها از فلز است که معمولاً با پلاستیک‌های ضد اشعه ماوراءبنفش (uv) پوشش و داراي سیستم گرمایشی و تهویه مناسب می‌باشد. ارتفاع این نوع گلخانه‌ها بیش از 5/4 متر است و به دلیل شرایط مناسب رشد گیاه در این‌گونه سازه، عملکرد در واحد سطح نسبت به گلخانه‌های چوبی افزایش دارد.

اتصال قطعات در گلخانه‌های فلزي به‌وسیله پیچ و مهره (پرتابل) و یا استفاده از جوش می‌باشد. هزینه واحد گلخانه‌های پرتابل نسبت به سیستم جوشی 15-20% بیشتر است ولی نصب آن آسان‌تر و تغییرات در سازه راحت‌تر است.

سازه گلخانه

انواع گلخانه‌ها ازلحاظ پوشش

پلاستیکی

پوشش‌های پلاستیکی می‌تواند از جنس پلی‌استر، پلی وینل فلوراید (P.V.F)، پلیوینل کلراید (P.V.C) باشد. از مزایاي این پوشش‌ها عدم نیاز به اسکلت‌های سنگین و کاهش هزینه گرم کردن تا حدود 40% نسبت به گلخانه‌های شیشه‌ای یک‌لایه است. اغلب پوشش‌های پلاستیکی از نوع پلی‌اتیلن بوده که معمولاً به ماده مقاوم کننده در مقابل UV(اشعه ماوراي بنفش) آمیخته‌شده‌اند که در این صورت طول عمر آن‌ها تا حدود 3 سال قابل‌افزایش است. امروزه در کشورهاي پیشرفته پلی‌اتیلن و سایر پوشش‌های پلاستیک را به مواد نگه‌دارنده نور مادون‌قرمز (IR) آمیخته می‌کنند که تلفات دماي گلخانه را در شب 15 تا 25 درصد کاهش می‌دهند. PVF نیز یک نوع پوشش پلاستیکی جدید است که تا ده سال دوام داشته و واکنش آن نسبت به نور و قیمت آن تقریباً معادل شیشه است. پوشش‌های دوبل پلاستیکی نیز کاهش هزینه سوخت تا یک‌سوم نقش مؤثری دارند. امروزه عملاً تمام گلخانه‌های مدرن داراي پوشش پلاستیکی از سیستم هواي فشرده بین دولایه استفاده می‌کنند. دولایه پلاستیک که یکی از آن‌ها مستقیماً روی سطح خارجی ورقه دیگر قرار می‌گیرند، توسط بالشتکی از هواي فشرده از یکدیگر جدا می‌شوند. لایه خارجی پلاستیک جهت کاهش نور ماوراءبنفش (U.V) باید با 0.152 mm ضخامت داشته باشد درحالی‌که لایه درونی فقط نیاز به 0,102 mm ضخامت دارد زیرا نور U.V در این محل کمتر است.

شیشه‌ای

گلخانه‌های شیشه‌ای از پرهزینه‌ترین نوع گلخانه‌های صنعتی محسوب می‌شوند. نیاز به اسکلت محکم و نیز استفاده از پوشش شیشه و همچنین مصرف سوخت بالا در این گلخانه‌ها باعث افزایش قیمت این نوع گلخانه‌ها در مقایسه با پلاستیکی و پلی کربنات گردیده است. از مزیت‌های این نوع گلخانه‌ها به قابلیت بالاي عبور نور و حرارت آفتاب می‌توان اشاره کرد که در مناطق سردسیر و کم‌نور داراي کارایی بالایی می‌باشند. همچنین گلخانه‌های شیشه‌ای نسبت به انواع دیگر گلخانه‌ها داراي بیشترین طول عمر می‌باشد که البته به همان نسبت هزینه‌های نگهداري آن نیز نسبت به دیگر انواع گلخانه‌ها بالاتر می‌باشد.

پلی کربنات

ازجمله مزیت‌های پوشش پلی کربنات به‌جای شیشه هزینه کمتر ونیز وزن سبک‌تر آن می‌باشد. همچنین مقاومت بالاي آن نسبت به پلاستیک باعث تقاضاي روزافزون آن به‌عنوان پوشش در صنعت گلخانه گردیده است. پوشش پلی کربنات اغلب جهت پوشش قسمت‌های جلو، عقب و نیم‌دایره‌های مربوطه و یا کناره‌ها و سقف گلخانه در صورت تقاضاي مشتري در نظر گرفته می‌شود. ورق‌های پلی کربنات جایگزین مناسبی براي شیشه بوده و باعث صرفه‌جویی در انرژي می‌شوند. به‌طوری‌که در تابستان از ورود گرما به داخل جلوگیري کرده و در زمستان مانع خروج و هدر رفتن گرماي داخل می‌شوند.

خصوصیات سازه‌های پیشرفته و مدرن

سازه گلخانه

امروزه بارزترین خصوصیت استاندارد گلخانه‌های چنددهانه و پیشرفته (High Technology & Multi Span) دنیا، ارتفاع بلند و عرض زیاد آن‌هاست. چراکه هر چه گلخانه مرتفع‌تر باشد حجم هواي داخل گلخانه بیشتر خواهد شد و این خود نه‌تنها باعث کاهش مصرف انرژي گرمایش و سرمایش گلخانه خواهد گشت بلکه باعث کاهش رطوبت اضافی و نیز تجمع هواي نامطلوب در بالاي گلخانه و در دسترس قرار گرفتن هواي تازه در کنار گیاه خواهد شد.

حجم زیاد هواي گلخانه امکان ثابت نگه‌داشتن دماي داخل گلخانه را نیز فراهم می‌آورد و درنتیجه خطرات ناشی از تنش‌های وارده بر گیاه در اثر تغییر ناگهانی دماي خارج گلخانه از بین می‌رود.

بیشتر بودن عرض گلخانه نیز مزایایی همچون استفاده بهینه و راحت‌تر از فضاي بین دو ستون و درنتیجه کرت بندي بیشتر و امکان اتوماسیون را فراهم می‌آورد.

به‌علاوه عرض بیشتر باعث کاهش تعداد ستون‌ها و ناودانی‌ها می‌شود و این خود نه‌تنها نور بیشتري را فراهم می‌آورد بلکه باعث کاهش قیمت تمام‌شده نیز می‌گردد.

ازنظر فنی نیز در ساخت گلخانه‌های پیشرفته به‌موازات افزایش ارتفاع و عرض گلخانه، استحکام و مقاومت سازه در برابر باد Wind Load بار آویزان (Crop load) برف (Snow load) ضمن سبک‌تر ساختن سازه می‌بایست محاسبه گردد، چراکه هر چه ارتفاع گلخانه افزایش یابد، شدت باد نیز افزایش می‌یابد. همچنین هر چه عرض گلخانه بیشتر شود فشار بار آویزان و بار برف بر روي سقف و احتمال فروریختن سقف، افزایش می‌یابد. در کنار یک سازه خوب، تجهیزات متناسب با کشت موردنظر و اقلیم خاص منطقه احداث گلخانه بسیار ضروري و عامل تعیین‌کننده در موفقیت و یا عدم موفقیت یک پروژه محسوب می‌گردد.

امروزه پوشش‌های پلی‌اتیلن (نایلون) گلخانه‌های پیشرفته علاوه بر خصوصیت ضد اشعه ماوراي بنفش (Anti -UV) داراي خاصیت تفرق نور Diffusion() نیز می‌باشند. بدین معنا که نه‌تنها باید قابلیت عبور نور را به‌خوبی دارا باشند بلکه نور را متفرق می‌کنند تا در تمام جهات و زوایا به گیاه بتابد.

این خصوصیت راندمان گیاه را بالاتر برده و در زمستان که شدت نور کمتر است بسیار مفید واقع می‌گردد. (قرمز شدن گوجه‌فرنگی در زمستان)

امروزه جهت عایق نمودن جداره گلخانه‌ها و کاهش تبادل حرارت با محیط بیرون، پوشش پلاستیک دوجداره باد شونده می‌سازند. (30 سانتی‌متر فاصله دوجداره) این مزیت نه‌تنها باعث کاهش چشم‌گیر مصرف سوخت و انرژي می‌شود بلکه خود باعث حذف چکه‌های آب از سقف (Condensed water) می‌گردد.

از دیگر خصوصیات مهم یک گلخانه استاندارد و پیشرفته تهویه سقفی آن است که هر چه این تهویه بهتر انجام شود راندمان تولید افزایش می‌یابد. تهویه مناسب باعث می‌شود که هواي تازه شامل اکسیژن و Co2 اضافی نیز همواره در دسترس گیاه باشد. بعلاوه رطوبت نیز به هنگام تخلیه هواي نامناسب تجمع یافته در بالاي گلخانه خارج می‌شود.

نصب آسان توري ضد حشره، قابلیت نصب پرده‌های سایه‌افکن و یا نگه‌دارنده گرما (Energy Saver) و همچنین قابلیت اتوماسیون از دیگر خصوصیات سازه‌های استاندارد و پیشرفته دنیا است.

اتوماسیون سازه و تجهیزات، نه‌تنها هزینه کارکنان را به حداقل می‌رساند بلکه باعث کاهش دخالت انسان و درنتیجه کاهش خطا می‌گردد.

 

شرایط لازم برای احداث گلخانه

برای احداث هر گلخانه باید موارد ذیل مدنظر قرار گیرد.

محل مناسب احداث گلخانه

خاک محل احداث گلخانه باید دارای بافتی متوسط، زهکشی مناسب، فاقد شوری و قلیائیت، آهک و گچ باشد. محل گلخانه حتی‌الامکان نزدیک خط اصلی گاز و جاده‌های اصلی یا دارای جاده‌های مناسب باشد. شیب‌های تند، محل‌های بادگیر مکان مناسبی برای احداث گلخانه نیستند. ابعاد زمین باید طوری انتخاب شود که بتوان گلخانه‌ها را در جهت شمال – جنوب در آن احداث نمود.

وجود آب کافی باکیفیت مناسب

حداقل آب موردنیاز برای 1000 مترمربع گلخانه در هر شبانه‌روز در فصل تابستان (پیک مصرف)10-8 مترمکعب است که با توجه به میزان آب موجود، سطح گلخانه قابل احداث را می‌توان مشخص کرد. علاوه بر مقدار آب، کیفیت آب از عوامل مهم در تولید محصولات گلخانه‌ای است.

تجهیزات و ادوات موردنیاز در گلخانه‌ها

        از تجهیزات و ادوات موردنیاز گلخانه می‌توان به سیستم گرمایشی، سرمایشی، ژنراتور و... اشاره نمود.

الف- انواع سیستم گرمایشی:

1-   سیستم مرکزی: سیستم شوفاژ (برای گلخانه‌های بالای 4/0 هکتار) در این سیستم از بخارآب یا آب داغ استفاده می‌شود.

2-   سیستم موضعی: بخاری شامل سه دسته، بخاری‌های منفرد یا تراکمی– بخاری‌های کنوکسیونی یا همرفتی– بخاری‌های تابشی باانرژی پایین.

ب- انواع سیستم سرمایشی:

1- سیستم خنک‌کننده تابستانه:

1-1- سیستم خنک‌کننده فن و پد: متداول‌ترین سیستم تابستانه در گلخانه‌ها به شمار می‌رود. 

     (Fan  and  pad  evaporative  cooling  system)

2-1- سیستم خنک‌کننده تبخیری (مه پاش)                     

 (Fog  evaporating  cooling  system)

2- سیستم خنک‌کننده زمستانه

2-1- سیستم تیوپ– پنکه        (fan  tube  ventilation)           

7- سایر تجهیزات موردنیاز گلخانه

1-   ژنراتور  (برق اِضطراری)           2- ترموستات                   3- سیستم آبیاری تحت‌فشار

نحوه صدور پروانه تأسیس و پروانه تولید گلخانه:

مدارک موردنیاز برای صدور پروانه تأسیس گلخانه‌های گل و گیاهان زینتی

- درخواست کتبی متقاضی

2- اصل فرم خلاصه طرح احداث گلخانه که به‌دقت و کامل با توجه به راهنمای تکمیل فرم طرح گلخانه، کامل امضاءشده و به تأیید کارشناس باغبانی شهرستان رسیده باشد.

3- تصویر مدارک مالکیت زمین که باید یکی از موارد زیر باشد:

3-1- تصویر سند رسمی که بنام متقاضی باشد و یا قولنامه محضری و یا عادی که در قولنامه عادی می‌بایستی مساحت زمین به‌صورت مترمربع مشخص‌شده باشد و امضای خریدار و فروشنده در ذیل آن درج و نهایتاً توسط شورای اسلامی محل مهر و امضاء و تأیید گردد.

3-2- اجاره‌نامه حتی‌الامکان به‌صورت محضری باشد و در اجاره‌نامه عادی می‌بایستی مشخصات کامل مستأجر و موجر ذکر و مساحت زمین به مترمربع مشخص و حداقل زمان اجاره می‌بایستی 5 سال تمام باشد و در ذیل آن امضای مستأجر و موجر درج و شورای اسلامی محل نیز آن را با مهر و امضاء تأیید نماید. ضمناً تصویر سند و یا قولنامه مالک زمین باید پیوست اجاره‌نامه باشد و در زمین‌های اجاره‌ای امکان هیچ‌گونه ساخت و سازی توسط مستأجر وجود ندارد.

تذکر: زمین‌های اجاره‌ای باید حتی‌الامکان دارای سند رسمی ‌باشد.

4- تصویر مدارک مربوط به نحوه تأمین آب موردنیاز طرح که باید یکی از موارد زیر باشد:

4-1- چاه: تصویر پروانه بهره‌برداری چاه که توسط کارشناس شهرستان تأیید و میزان حق آبه به‌صورت گردش ساعت در روز در آن به همراه مشخصات کامل متقاضی در ذیل آن درج و به تأیید شورای اسلامی محل رسیده باشد چنانچه پروانه بنام خود متقاضی باشد لزومی به تأیید شورای اسلامی محل نمی‌باشد.

تذکر 1: اعتبار پروانه چاه به‌روز باشد.

تذکر 2: چنانچه میزان حق آبه در قولنامه زمین مشخص‌شده باشد نام صاحب پروانه و شماره آن در قولنامه درج و تصویر پروانه چاه پیوست شود.

4-2- قنات یا چشمه: ارائه گواهی میزان حق آبه که به تأیید شورای اسلامی محل رسیده باشد.

4-3- کانال یا رودخانه: ارائه مدرک اجازه برداشت آب از کانال یا رودخانه از مراجع ذی‌ربط.
تذکر: در مورد زمین‌های اجاره‌ای میزان حق آبه نیز یا در اجاره‌نامه زمین و یا به‌صورت گواهی معتبر و مجزا ارائه و مدت آن با مدت اجاره زمین برابر باشد و مدرک مالکیت موجر نیز ارائه گردد.

نتیجه آزمون آب‌وخاک از شرکت‌های معتبر (نمونه‌برداری آب‌وخاک باید با نظارت کارشناس باغبانی شهرستان انجام و به آزمایشگاه ارسال گردد)

6- نقشه زمین و سازه گلخانه که در آن ارتفاع، عرض و طول، ترکیب گلخانه و وضعیت هندسی، فیزیکی سازه به شرح زیر کاملاً مشخص باشد.

6-1- نمایی از بالا که موقعیت ستون‌های گلخانه و فواصل آن را از یکدیگر مشخص می‌کند.
6-2- نمایی از روبرو و کنار گلخانه که ارتفاع پایه و کمان‌ها را مشخص می‌کند حداقل ارتفاع از زمین تا اوج کمان باید 5 متر باشد.

6-3- نمایی از موقعیت کل زمین که جهت شمال در آن مشخص و محل احداث گلخانه‌ها، انبار، اتاق کارگری، استخر، ساختمان‌ها و تأسیسات و ... به همراه متراژ آن مشخص و طول و عرض کل زمین نیز در آن درج گردد.
7- کپی مدارک تحصیلی کارشناس ناظر گلخانه با تأیید سازمان نظام‌مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی و برای افرادی که مالک گلخانه، خود کارشناس کشاورزی است ارائه مدرک تحصیلی خود کارشناس که به تأیید سازمان نظام‌مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی رسیده باشد ارائه گردد.

8- تصویر شناسنامه متقاضی و یک قطعه عکس برای افراد حقیقی یا تصویر مدارک ثبت شرکت و آگهی تأسیس برای افراد حقوقی

9- اصل گزارش بازدید و اظهارنظر پیرامون اراضی موردتقاضا (موضوع تبصره 4 الحاقی اصلاحیه قانون حفظ کاربری اراضی) که توسط مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان مربوطه تکمیل و امضاءشده باشد و کروکی دقیق محل با ابعاد مشخص و حدود اربعه با قید فاصله با جاده اصلی و فرعی و تأسیسات مجاور بانضمام نقشه 1:25000 که موقعیت زمین موردنظر در آن جانمایی شده باشد و به تأیید کارشناس مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان ذی‌ربط رسیده باشد.

10- تعهدنامه محضری مبنی بر حفظ کاربری اراضی و رعایت اصول و ضوابط احداث گلخانه
11- اصل فرم بازدید محل احداث گلخانه (جهت صدور پروانه تأسیس) که در حین بازدید کارشناس شهرستان از محل اجرای طرح تکمیل‌شده باشد.

تذکر: در هنگام بازدید کارشناس شهرستان از موقعیت زمین، لزوم رعایت حریم جاده، خطوط انتقال برق، چاه‌ها، قنات‌ها، خطوط لوله گاز و آب و ... رعایت و در صورت لزوم از مراجع ذی‌ربط استعلام گردد.

شرایط صدور پروانه تأسیس گلخانه‌های گل و گیاهان زینتی

1- کامل بودن کلیه مدارک موردنیاز

2- حداقل سطح صدور پروانه تأسیس گلخانه گل و گیاهان زینتی 3000 مترمربع می‌باشد و برای سطح‌های کمتر از آن به‌هیچ‌عنوان پروانه تأسیس صادر نخواهد شد.

3- حداکثر 80% مساحت زمین به‌عنوان سطح گلخانه در نظر گرفته می‌شود درنتیجه حداقل سطح زمین مورد عمل 4000 مترمربع می‌باشد که در آن 3000 مترمربع گلخانه احداث خواهد شد.

4- حداکثر EC آب مجاز برای گلخانه‌های گل رز، ژربرا، لیلیوم، آنتوریوم، آلسترومریا و گیاهان آپارتمانی و گل‌های مشابه 1000 میلی موس بر سانتی‌متر و برای گلخانه‌های گل‌های فصلی نشایی، گـــل لیسیانتوس، آفتابگردان گلخانه‌ای و گل‌های مشابه 1500 میلی موس بر سانتی‌متر می‌باشد.

5- زمین محل احداث گلخانه حتی‌الامکان باید به شبکه اصلی گاز و جاده‌های اصلی نزدیک باشد.
6- اعتبار پروانه تأسیس یک سال می‌باشد و پس‌ازآن تا دومرتبه هر بار به مدت 6 ماه قابل تمدید است.

مراحل صدور پروانه تأسیس گلخانه‌های گل و گیاهان زینتی

  1. مراجعه متقاضی به مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان ذی‌ربط (واحد باغبانی) و ارائه درخواست کتبی و مدارک موردنیاز
  2. 2- تکمیل فرم خلاصه طرح احداث گلخانه توسط متقاضی باراهنمایی کارشناس باغبانی مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان ذی‌ربط
  3. 3- بازدید کارشناس شهرستان از محل اجرای طرح و تکمیل فرم‌های بازدید محل احداث گلخانه و فرم بازدید و اظهارنظر موضوع تبصره 4 قانون حفظ کاربری اراضی و پس از تأیید، تکمیل پرونده متقاضی
    4- ارسال مدارک با نامه به مدیریت باغبانی سازمان از طریق پست (درصورتی‌که نامه و مدارک توسط متقاضی به سازمان ارسال گردد لازم است کلیه صفحات مدارک پیوست نامه توسط کارشناس مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان امضاء و تأیید گردد)
  4. 5- بررسی و تأیید مدارک توسط واحد صدور پروانه تأسیس مدیریت باغبانی سازمان جهاد کشاورزی و تکمیل نهایی پرونده (در صورت لزوم، کارشناس باغبانی سازمان از محل اجرای طرح بازدید خواهد نمود)
    6- تکمیل و امضای فرم تعهدنامه توسط متقاضی
  5. 7- ارسال مدارک طرح‌های بالای سطح 7000 مترمربع در همه شهرستان‌ها و کلیه سطوح در شهرستان‌های اصفهان، برخوار و میمه، خمینی‌شهر، فلاورجان، لنجان و مبارکه به کمیسیون موضوع تبصره 4 قانون حفظ کاربری اراضی جهت بررسی و تصویب سطوح موردنیاز برای تغییر کاربری اراضی در طرح

مدارک موردنیاز برای پروانه تولید و بهره‌برداری گلخانه‌های گل و گیاهان زینتی

1- درخواست کتبی متقاضی

2- اصل پروانه تأسیس گلخانه گل و گیاهان زینتی

3- فرم بازدید طرح‌های گلخانه (مشخصات طرح گلخانه) که توسط کارشناس باغبانی مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان ذی‌ربط تکمیل و امضاءشده باشد.

4- فتوکپی شناسنامه و یک قطعه عکس برای افراد حقیقی

شرایط صدور پروانه تولید و بهره‌برداری گلخانه‌های گل و گیاهان زینتی

  1. کامل بودن کلیه مدارک موردنیاز
  2. گلخانه موردنظر باید طبق اصول و ضوابط فنی احداث‌شده باشد و جنس سازه گلخانه باید فلزی، پلاستیکی یا فلزی، شیشه‌ای باشد.

3- حداقل سطح صدور پروانه تولید و بهره‌برداری 3000 مترمربع می‌باشد.

  1. برای گلخانه‌های چوبی یا گلخانه‌های با سطح کمتر از 3000 مترمربع (که امکان صدور پروانه تولید و بهره‌برداری برای آن‌ها وجود ندارد) در صورت تأیید مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان و فراهم بودن دیگر شرایط تولید گلخانه‌ای گواهی تولید صادر خواهد شد. (جهت گلخانه‌های چوبی و گلخانه‌های تولید گل نشایی و آپارتمانی فرم بازدید طرح باید توسط شرکت تعاونی تولیدکنندگان گل و گیاهان زینتی استان اصفهان تکمیل و امضاء و مهرشده باشد.)
  2. ارائه اصل پروانه تأسیس گلخانه و برای گلخانه‌هایی که بدون پروانه تأسیس اقدام به احداث گلخانه شده است پس از تأیید مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان و فراهم بودن دیگر شرایط تولید، امکان صدور پروانه تولید و بهره‌برداری گلخانه وجود خواهد داشت.
  3. اعتبار پروانه تولید و بهره‌برداری گلخانه‌های گل و گیاهان زینتی 2 سال بوده و پس‌ازآن تا دومرتبه هر بار به مدت 2 سال قابل تمدید است.

مراحل صدور پروانه تولید و بهره‌برداری گلخانه‌های گل و گیاهان زینتی

  1. مراجعه متقاضی به مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان ذی‌ربط (واحد باغبانی) و ارائه درخواست کتبی و مدارک موردنیاز
  2. ارائه اصل پروانه تأسیس گلخانه گل و گیاهان زینتی
  3. 3- بازدید کارشناس شهرستان از محل اجرای طرح و تکمیل فرم بازدید طرح‌های گلخانه (مشخصات طرح) و در صورت تأیید، تکمیل پرونده متقاضی. (جهت گلخانه‌های چوبی و گلخانه‌های تولید گل نشایی و آپارتمانی فرم بازدید طرح باید توسط شرکت تعاونی تولیدکنندگان گل و گیاهان زینتی استان اصفهان تکمیل و امضاء و مهرشده باشد.)
  4. ارسال مدارک همراه با نامه به مدیریت باغبانی سازمان جهاد کشاورزی از طریق پست (درصورتی‌که نامه و مدارک توسط متقاضی به سازمان ارسال گردد لازم است کلیه صفحات مدارک پیوست نامه توسط کارشناس مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان امضاء و تأیید گردد)
  5. هماهنگی متقاضی با کارشناس مدیریت باغبانی سازمان جهاد کشاورزی جهت بازدید از گلخانه
    6- پس از بازدید کارشناس استان از طرح و بررسی و تأیید مدارک، تکمیل نهایی پرونده انجام می‌شود.
    7- در صورت تکمیل بودن مدارک و فراهم بودن همه شرایط، پروانه تولید و بهره‌برداری گلخانه‌های گل و گیاهان زینتی صادر خواهد شد.

 

مدارک موردنیاز برای صدور پروانه تأسیس گلخانه‌های سبزی و صیفی

  1. درخواست کتبی متقاضی

2- اصل فرم خلاصه طرح احداث گلخانه که به‌دقت و کامل با توجه به راهنمای تکمیل فرم طرح گلخانه، کامل امضاءشده و به تأیید کارشناس باغبانی شهرستان رسیده باشد.

3- تصویر مدارک مالکیت زمین که باید یکی از موارد زیر باشد:

3-1- تصویر سند رسمی که بنام متقاضی باشد و یا قولنامه محضری و یا عادی که در قولنامه عادی می‌بایستی مساحت زمین به‌صورت مترمربع مشخص‌شده باشد و امضای خریدار و فروشنده در ذیل آن درج و نهایتاً توسط شورای اسلامی محل مهر و امضاء و تأیید گردد.

3-2- اجاره‌نامه حتی‌الامکان به‌صورت محضری باشد و در اجاره‌نامه عادی می‌بایستی مشخصات کامل مستأجر و موجر ذکر و مساحت زمین به مترمربع مشخص و حداقل زمان اجاره می‌بایستی 5 سال تمام باشد و در ذیل آن امضای مستأجر و موجر درج و شورای اسلامی محل نیز آن را با مهر و امضاء تأیید نماید. ضمناً تصویر سند و یا قولنامه مالک زمین باید پیوست اجاره‌نامه باشد و در زمین‌های اجاره‌ای امکان هیچ‌گونه ساخت و سازی توسط مستأجر وجود ندارد.

تذکر: زمین‌های اجاره‌ای باید حتی‌الامکان دارای سند رسمی ‌باشد.

4- تصویر مدارک مربوط به نحوه تأمین آب موردنیاز طرح که باید یکی از موارد زیر باشد:

4-1- چاه: تصویر پروانه بهره‌برداری چاه که توسط کارشناس شهرستان تأیید و میزان حق آبه به‌صورت گردش ساعت در روز در آن به همراه مشخصات کامل متقاضی در ذیل آن درج و به تأیید شورای اسلامی محل رسیده باشد چنانچه پروانه بنام خود متقاضی باشد لزومی به تأیید شورای اسلامی محل نمی‌باشد.
تذکر 1: اعتبار پروانه چاه به‌روز باشد.

تذکر 2: چنانچه میزان حق آبه در قولنامه زمین مشخص‌شده باشد نام صاحب پروانه و شماره آن در قولنامه درج و تصویر پروانه چاه پیوست شود.

4-2- قنات یا چشمه: ارائه گواهی میزان حق آبه که به تأیید شورای اسلامی محل رسیده باشد.
4-3- کانال یا رودخانه: ارائه مدرک اجازه برداشت آب از کانال یا رودخانه از مراجع ذی‌ربط.
تذکر: در مورد زمین‌های اجاره‌ای میزان حق آبه نیز یا در اجاره‌نامه زمین و یا به‌صورت گواهی معتبر و مجزا ارائه و مدت آن با مدت اجاره زمین برابر باشد و مدرک مالکیت موجر نیز ارائه گردد.
5- نتیجه آزمون آب‌وخاک از شرکت‌های معتبر (نمونه‌برداری آب‌وخاک باید با نظارت کارشناس باغبانی شهرستان انجام و به آزمایشگاه ارسال گردد)

نقشه زمین و سازه گلخانه که در آن ارتفاع، عرض و طول، ترکیب گلخانه و وضعیت هندسی، فیزیکی سازه به شرح زیر کاملاً مشخص باشد.

6-1- نمایی از بالا که موقعیت ستون‌های گلخانه و فواصل آن را از یکدیگر مشخص می‌کند.
6-2- نمایی از روبرو و کنار گلخانه که ارتفاع پایه و کمان‌ها را مشخص می‌کند حداقل ارتفاع از زمین تا اوج کمان باید 5 متر باشد.

6-3- نمایی از موقعیت کل زمین که جهت شمال در آن مشخص و محل احداث گلخانه‌ها، انبار، اتاق کارگری، استخر، ساختمان‌ها و تأسیسات و ... به همراه متراژ آن مشخص و طول و عرض کل زمین نیز در آن درج گردد.

7- کپی مدارک تحصیلی کارشناس ناظر گلخانه با تأیید سازمان نظام‌مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی و برای افرادی که مالک گلخانه، خود کارشناس کشاورزی است، مدرک تحصیلی خود کارشناس که به تأیید سازمان نظام‌مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی رسیده باشد ارائه گردد.
8- تصویر شناسنامه متقاضی و یک قطعه عکس برای افراد حقیقی یا تصویر مدارک ثبت شرکت و آگهی تأسیس برای افراد حقوقی

9- اصل گزارش بازدید و اظهارنظر پیرامون اراضی موردتقاضا (موضوع تبصره 4 الحاقی اصلاحیه قانون حفظ کاربری اراضی) که توسط مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان مربوطه تکمیل و امضاءشده باشد و کروکی دقیق محل با ابعاد مشخص و حدود اربعه با قید فاصله با جاده اصلی و فرعی و تأسیسات مجاور بانضمام نقشه 1:25000 که موقعیت زمین موردنظر در آن جانمایی شده باشد و به تأیید کارشناس مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان ذی‌ربط رسیده باشد.

10- تعهدنامه محضری مبنی بر حفظ کاربری اراضی و رعایت اصول و ضوابط احداث گلخانه
11- اصل فرم بازدید محل احداث گلخانه (جهت صدور پروانه تأسیس) که در حین بازدید کارشناس شهرستان از محل اجرای طرح تکمیل‌شده باشد.

تذکر: در هنگام بازدید کارشناس شهرستان از موقعیت زمین، لزوم رعایت حریم جاده، خطوط انتقال برق، چاه‌ها، قنات‌ها، خطوط لوله گاز و آب و ... رعایت و در صورت لزوم از مراجع ذی‌ربط استعلام گردد.

شرایط صدور پروانه تأسیس گلخانه‌های سبزی و صیفی

1- کامل بودن کلیه مدارک موردنیاز

  1. حداقل سطح صدور پروانه تأسیس گلخانه سبزی و صیفی 3000 مترمربع می‌باشد و برای سطح‌های کمتر از آن به‌هیچ‌عنوان پروانه تأسیس صادر نخواهد شد.
  2. حداکثر 80% مساحت زمین به‌عنوان سطح گلخانه در نظر گرفته می‌شود درنتیجه حداقل سطح زمین مورد عمل 4000 مترمربع می‌باشد که در آن 3000 مترمربع گلخانه احداث خواهد شد.
    4- حداکثر EC آب مجاز برای گلخانه سبزی و صیفی 2000 میلی موس می‌باشد.
    5- زمین محل احداث گلخانه حتی‌الامکان باید به شبکه اصلی گاز و جاده‌های اصلی نزدیک باشد.
    6- اعتبار پروانه تأسیس یک سال می‌باشد و پس‌ازآن تا دومرتبه هر بار به مدت 6 ماه قابل تمدید است.

    مراحل صدور پروانه تأسیس گلخانه‌های سبزی و صیفی

1- مراجعه متقاضی به مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان ذی‌ربط (واحد باغبانی) و ارائه درخواست کتبی و مدارک موردنیاز

2- تکمیل فرم خلاصه طرح احداث گلخانه توسط متقاضی باراهنمایی کارشناس باغبانی مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان ذی‌ربط

  1. بازدید کارشناس شهرستان از محل اجرای طرح و تکمیل فرم‌های بازدید محل احداث گلخانه و فرم بازدید و اظهارنظر موضوع تبصره 4 قانون حفظ کاربری اراضی و پس از تأیید، تکمیل پرونده متقاضی
    4- ارسال مدارک با نامه به مدیریت باغبانی سازمان از طریق پست (درصورتی‌که نامه و مدارک توسط متقاضی به سازمان ارسال گردد لازم است کلیه صفحات مدارک پیوست نامه توسط کارشناس مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان امضاء و تأیید گردد)
  2. بررسی و تأیید مدارک توسط واحد صدور پروانه تأسیس مدیریت باغبانی سازمان جهاد کشاورزی و تکمیل نهایی پرونده (در صورت لزوم، کارشناس باغبانی سازمان از محل اجرای طرح بازدید خواهد نمود)
    6- تکمیل و امضای فرم تعهدنامه توسط متقاضی

7- ارسال مدارک طرح‌های بالای سطح 7000 مترمربع در همه شهرستان‌ها و کلیه سطوح در شهرستان‌های اصفهان، برخوار و میمه، خمینی‌شهر، فلاورجان، لنجان و مبارکه به کمیسیون موضوع تبصره 4 قانون حفظ کاربری اراضی جهت بررسی و تصویب سطوح موردنیاز برای تغییر کاربری اراضی در طرح

مدارک موردنیاز برای پروانه تولید و بهره‌برداری گلخانه‌های سبزی و صیفی

1-درخواست کتبی متقاضی

2- اصل پروانه تأسیس گلخانه سبزی و صیفی

3- فرم بازدید طرح‌های گلخانه (مشخصات طرح گلخانه) که توسط کارشناس باغبانی مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان ذی‌ربط تکمیل و امضاءشده باشد.

4- فتوکپی شناسنامه و یک قطعه عکس برای افراد حقیقی

شرایط صدور پروانه تولید و بهره‌برداری گلخانه‌های سبزی و صیفی

  1. کامل بودن کلیه مدارک موردنیاز
  2.  گلخانه موردنظر باید طبق اصول و ضوابط فنی احداث‌شده باشد و جنس سازه گلخانه باید فلزی، پلاستیکی یا فلزی، شیشه‌ای باشد.
  3.  حداقل سطح صدور پروانه تولید و بهره‌برداری 3000 مترمربع می‌باشد.
  4.  برای گلخانه‌های چوبی یا گلخانه‌های با سطح کمتر از 3000 مترمربع (که امکان صدور پروانه تولید و بهره‌برداری برای آن‌ها وجود ندارد) در صورت تأیید مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان و فراهم بودن دیگر شرایط تولید گلخانه‌ای گواهی تولید صادر خواهد شد.
  5.  ارائه اصل پروانه تأسیس گلخانه و برای گلخانه‌هایی که بدون پروانه تأسیس اقدام به احداث گلخانه شده است پس از ارسال مدارک موردنیاز مالکیت (آب، زمین، آنالیز آب و ...) و تأیید مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان و فراهم بودن دیگر شرایط تولید، امکان صدور پروانه تولید و بهره‌برداری گلخانه وجود خواهد داشت.
    6- اعتبار پروانه تولید و بهره‌برداری گلخانه‌های سبزی و صیفی 2 سال بوده و پس‌ازآن تا دومرتبه هر بار به مدت 2 سال قابل تمدید است.

مراحل صدور پروانه تولید و بهره‌برداری گلخانه‌های سبزی و صیفی

1- مراجعه متقاضی به مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان ذی‌ربط (واحد باغبانی) و ارائه درخواست کتبی و مدارک موردنیاز

2- ارائه اصل پروانه تأسیس گلخانه سبزی و صیفی

3- بازدید کارشناس شهرستان از محل اجرای طرح و تکمیل فرم بازدید طرح‌های گلخانه (مشخصات طرح) و در صورت تأیید، تکمیل پرونده متقاضی

4- ارسال مدارک همراه با نامه به مدیریت باغبانی سازمان جهاد کشاورزی از طریق پست (درصورتی‌که نامه و مدارک توسط متقاضی به سازمان ارسال گردد لازم است کلیه صفحات مدارک پیوست نامه توسط کارشناس مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان امضاء و تأیید گردد)

5- هماهنگی متقاضی با کارشناس مدیریت باغبانی سازمان جهاد کشاورزی جهت بازدید از گلخانه
6- پس از بازدید کارشناس استان از طرح و بررسی و تأیید مدارک، تکمیل نهایی پرونده انجام می‌شود.
7- در صورت تکمیل بودن مدارک و فراهم بودن همه شرایط، پروانه تولید و بهره‌برداری گلخانه‌های سبزی و صیفی صادر خواهد شد.

 معرفی مهندس ناظر

- متقاضیان احداث گلخانه در سطوح بالاتر از 5000 مترمربع باید متعهد گردند همراه با تقاضای صدور پروانه بهره‌برداری نسبت به معرفی مهندس ناظر با تأییدیه از نظام‌مهندسی اقدام نمایند.